Software Art

Codi font d'un programa escrit en el llenguatge de programació java, la modificació del qual pot devenir una obra artística.

La denominació Software Art designa les obres que es creen quan és el mateix artista qui programa. Aquest concepte va néixer en relació al Net.art durant la dècada de 1990.[1] L'obra d'art com a programa és executable en un enotrn hardware i no es limita necessàriament a internet. Si d'una banda es tracta de la creació de nous instruments tècnics i de noves funcionalitats pràctiques, de l'altra es pretén també generar formes expressives d'evident caràcter estètic.[2]

La creació d'un programa pot constituir un dels components d'una determinada obra artística.[3] El resultat pot ser un objecte artístic, proveït o no de moviment, o també pot constituir el producte d'una modificació dels continguts existents en un ordinador o en una pàgina web. D'aquesta manera, existeixen, per exemple, treballs software que modifiquen dades en un ordinador o els codis HTML de les pàgines web amb l'objectiu de generar una obra o experiència artística.[4]

La tasca d'escriure programes informàtics ha estat executada per artistes ja des dels primers temps de l'art digital, però el concepte de Software Art és relativament recent. Fins a aquest moment, la creació de programes havia ocupat un lloc d'escassa importància en el panorama i els plantejaments de l'art digital.[5]

  1. Lieser, Wolf. Arte Digital: Nuevos Caminos en el Arte (en castellà). Alemanya: h.f.ullmann, 2010. ISBN 978-3-8331-5344-0. 
  2. «Software Art - Comunicación visual, lenguajes narrativos y herencia del pasado: un paralelo entre Yooouuutuuube y Ursonography | HERMAN BASHIRON MENDOLICCHIO | Interartive | Contemporary Art + Thought». [Consulta: 13 desembre 2020].
  3. Peralta Mariñelarena, José Damián. [https://www.tesisenred.net/bitstream/handle/10803/317379/JDPM_TESIS.pdf?sequence=1&isAllowed=y Arte en tiempo de ejecución. La dinámica interna del Software Art] (tesi) (en castellà). Barcelona: Universitat de Barcelona, 2015. 
  4. Krysa, Joasia. Curating Immateriality: The Work of the Curator in the Age of Network Systems (en anglès). Autonomedia, 2006, p. 288. ISBN 1570271739. 
  5. «Arte y programación. Software art. El arte de programar. Programas informáticos. Whitney Museum de Nueva York. Casey Reas». [Consulta: 13 desembre 2020].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search